“Hälgstek” och potatispuré

Fransyska eller Rostbiff av älg (1kg) – salta med 2 tsk salt och 1 tsk malen peppar

Sätt ugnen på 125 grader

Bryn köttet i olja på mycket het värme helst i gjutjärnspannan med lock – lyft upp när det är färdigbrynt

Under tiden köttet brynes

2 stora gula lökar – skalas och hackas i mindre bitar

1 stort syrligt äpple – skalas och hackas i mindre bitar

Efter att köttet lyfts upp brynes lök och äpple i c:a 5 minuter på medelvärme i samma olja som köttet bryntes i

Lägg det brynt köttet på lök och äppelblandningen

Strö över 2 tsk timjan

Lägg på locket till gjutjärnsgrytan och ställ in i ugnen. Låt köttet stå tills det har nått en innertemperatur på 55-60 grader C.

Ta ut grytan och lyft upp köttet. Slå in det i folie. Använd en stavmixer och mixa sönder löken och äppelbitarna direkt i grytan. Tillsätt 3 msk kinesisk soja. Tillsätt 3 dl vispgrädde och koka ihop såsen i någon minut. Salta och peppra efter smak.

Skiva upp köttet i tunna skivor med en vass kniv. Lägg ner köttskivorna i såsen och servera.

Under tiden köttet är i ugnen kan potatis kokas som sedan pressas till potatispuré strax innan servering. Servera med grönsallad, ättiksgurka och svart vinbärsgelé.

Inlägg skapade 64

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
Hoppa till verktygsfältet