Recept från Allt om Mat
600 g gös, eller annan vit fisk, av rygg, med skinn
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
Risotto
250 g cocktailtomater
2 schalottenlökar
1 vitlök, klyfta
1 msk smör
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
2 dl tomatjuice
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
25 g smör
2 dl parmesanost, riven
Basilikabuljong
1 kruka basilikablad
0,5 vitlök, klyfta, finhackad
25 g smör
1,5 dl kycklingbuljong, av fond
Basilikabuljongen: Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixer och häll på
het buljong. Kör ca 30 sek eller tills buljongen fått en fin grön färg. Ställ åt
sidan.
Sätt ugnen på 150°.
Risotton: Snitta och skålla körsbärstomaterna 5 sek i kokande vatten. Häll
av vattnet och kyl dem i kallt vatten och dra av skalet och halvera tomaterna.
Ställ åt sidan.
Finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp smör i en rymlig kastrull, fräs
ris och lök under omrörning ca 1 min. Häll i vinet och låt koka in och
blanda sedan i tomatjuicen och rör om, sänk värmen.
Blanda vattnet med kycklingfonden i en tillbringare. Sjud risotton på
medelvärme, rör och späd lite åt gången (ca 1 dl) med kycklingbuljong tills
all buljong har kokat in. Det tar ca 20 min tills risotton är klar. Blanda i
parmesanost och smör samt de halverade cocktailtomaterna. Håll varmt
medan fisken lagas.
Skär fiskfiléerna i 4 lika stora bitar. Salta och peppra och stek dem hastigt i
smör i het panna. Lägg över i en ugnssäker form och efterstek i ugnen ca 8
min.
Servera risotton med fisken och basilikabuljongen runt om.
Garnera med några rucolablad.
Leave a Reply