Risotto med citronzest

Mina bästa tips:

Välj arborioris av godkvalité.

Värm upp vinet en kort stund i mikron innan du häller i det i kastrullen.

Håll buljongen varm under tiden och låt varje skvätt buljong koka in nästan helt innan du häller i mera buljongen.

Tvätta citronen väl och gnugga skalen med lite papper för att få det riktigt rent och torrt innan du river skalen.

Använd en teflon kastrull, gärna med tjockbotten och ha tålamod, det går inte att göra risotto fort!

4 portioner

Bryn en finhackad lök (gul lök eller schallottenslök) i ca 1 dl olivolja, men var försiktig för att inte låta löken ta färg. Häll i riset (4dl) och låt det rostas, utan att ta färg, men tills det känns ganska torrt.

Häll i det uppvärmda vit vinet (ca 2 dl) och rör om tills vinet har kokat in.

Tillsätt små mängder varm buljong i omgångar, rör om och låt puttra sakta. Totalt går det åt ca 1,5 liter grönsaks- eller hönsbuljong och det tar upp till 20 min tills riset är klart. Det är gott att inte låta riset blir för mjukt, utan det ska ha kvar lite tuggmotstånd. Till sist, stäng av värmen och bland i citronzest (fr 1 citron, bara det tunna gula delen av skalen) och rikligt med riven Västerbottensost eller Parmesanost (ca 2 dl), lite nymalen peppar och ev lite salt. Rör om så att osten smälter och servera genast.

Inlägg skapade 64

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
Hoppa till verktygsfältet