(recept fr Allt om mat)
25 g jäst
5 dl vatten 37°C
2 msk vit baksirap
2 tsk salt
13 dl vetemjöl special
Smula ner jästen och lös upp i vatten + salt + sirap. Arbeta ner mjölet lite i taget och knåda väl i ca 5 min. Låt jäsa ca 1 t under bakduk.
Ta upp degen i mjölat bänk och dela den i 12-15 bitar. Rulla ut varje bit och forma till kransar. Lägg kransarna på mjölat bakplåtspapper och låt jäsa ca 20 min under bakduk.
Sätt ugnen på 225°C.
Koka upp ca 2 liter vatten + 2 msk strösocker i en vid kastrull. Lägg i 3 kransar och låt de sjuda i 3-4 min, vänd dem någon gång under kokningen. Kransarna blir större under kokningen.
Ta upp kransarna med hålslev och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på valmo- eller sesamfrön och grädda mitt i ugnen ca 20 min.
Låt bagels svalna på galler, ev med bakduken på.
Klyv, rosta och njut med cream cheese och t ex rökt lax och färsk dill.
Leave a Reply