Helenas vedugnspizza och foccacia

4 pizzor

Dag1:

Deg

680 g mjöl (Caputo 00 eller Tipo 00 mjöl)

400 g 19-gradigt vatten

0.4g jäst

20 g salt

Lös upp saltet i det 19-gradiga vattnet, tillsätt lite av mjölet och sedan jästen och blanda så att jästen löser sig. Blanda i resten av mjölet så att degen precis går ihop, blir en ganska ”torr” deg. Låt vila 20 minuter och arbeta sedan degen i 10 min. Låt jäsa i bunken över natt i rumstemp i 10-12 timmar.

Dag 2:

Dela degen i 4 lika stora delar och ”bolla” den dvs vik in degen eftersom till en rund boll. Jäs bollarna i ett stort, oljat plasttråg med lock (så de inte jäser ihop för mycket) eller individuellt i runda, oljade plastbunkar med lock. Låt jäsa 8-12 timmar i rumstemp.

Elda igång vedugnen ett par timmar innan pizzorna skall bakas ut till en temperatur runt 450 grader.

Forma degen till pizzabottnar (kräver lite träning men kolla gärna videor på youtube för att få lite tips), sprid ut tomatsås på botten (gjord på San Marzano tomater, hela på burk, 3g havssalt till en 400g burk, krossa tomaterna för hand eller med mixerstav. Obs! koka inte såsen! Tillsätt mozzarella och några basilikablad (eller det ni vill ha på pizzan men lägg inte på för mycket). Baka av pizzorna i ugnen, går fort i en vedugn och man måste snurra runt pizzan så att den inte bränns utan blir jämt gräddad.

Foccacia på pizzadegen: Lägg bollarna (eller platta ut hela degen) i en lagom stor form med mycket olivolja i botten. Jäs 8-12 timmar i rumstemp. Gör ”gropar” i degen med fingrarna när den jäst klart och strö över flingsalt och tryck ned lite rosmarin, ringla över olivolja och stänk på lite vatten. Grädda i 220-225 grader i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Inlägg skapade 64

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
Hoppa till verktygsfältet